Dinsdag 19, Woensdag 20 en Donderdag 21 maart

Ik ben om 6uur opgestaan en ik moest om 7uur aan Mandeleo staan. Ik moest daar staan omdat ze me daar gingen ophalen om naar Kihinga te gaan. Daar aangekomen heb ik van 7 tot 7.45 gewacht op een busken dat dus nie meer kwam/al weg was. Toen ik dan naar Aqua Lodge begon te stappen zijn Katrien en Nkora gestopt om mij mee te nemen ( ze waren op weg om Owen af te zetten aan zijn school ) en af te zetten aan Kihinga ( eerst nog even Noah afgezet aan zijn schooltje ). Aangekomen kwam ik de wiskundeleerkracht tegen. Hij had via sms de onderwerpen doorgestuurd zonder verdere informatie. Toen ik nog wat aan het voorbereiden was kwam hij daar in een keer opdagen met een leerplan-achtig iets, toen vertelde hij mij hoeveel uur ik wat moest besteden en wat ik wel en niet mocht en moest geven. Nog snel wat aanpassingen gemaakt alvorens het tijd was om les te geven. Die 80 minuten waren geen  lachertje. De leerlingen gapen je aan alsof je van Mars komt ( niet enkel omdat ik wit/ blank ben ) en ze spreken zelf zeer slecht Engels. Tijdens de les kwamen 2 meisjes naar de deur van het lokaal en na 4 keer had ik hen eindelijk verstaan: de meisjes moesten naar buiten, er was een medicijn toegekomen dat ze allemaal moesten krijgen. Enkele minuten later kwam de wiskundeleerkracht opdagen, de jongens zouden ook allemaal moeten vertrekken. Enkele jongens bleven zitten en daar heb ik dan enkele voorbeeldoefeningen mee gemaakt. Er zater leerlingen bij die gemotiveerd waren om bij te leren maar er zaten ( net zoals in Blegië ) er ook in de klas voor spek en bonen! De les was dus geen succes ( zie volgende alinea ). Nadien nog iets meer dan een uur moeten schuilen omdat het neig aant gieten was en ondertussen met Brother Cornely nog een gesprek gehad over de school, Tanzania en België. Ongeveer nog een half uurtje moeten wachten op nen dalla dalla, uiteindelijk ben ik in zo een chinees mobiletje gestapt, zo een overdekt scooterken waar achterin 2/3 personen in geplaatst kunnen worden. Zo heb ik alles heel goed kunnen zien langs de kant van de weg. De chauffeur en ik schrokken wel, er vloog een duif recht tegen onze chauffeur ( van af de flank ingevlogen in den oto ). Ik en de chauffeur keken elkaar aan en begonnen spontaan te lachen.

9uur is men uur, ik ben met Bob, Kaat, Sarah en Maarten richting Newman vertrokken en de markt. Ik en Maarten moesten eerst nog in Newman zijn. Hij voor een gsm-nummer ik voor gesprek over stage wiskunde.  Gisteren was namelijk een ramp. Lesgeven hier aan grade 5 is zoals bij ons het 5de middelbaar. De lessen zijn in het Engels en de studenten hier spreken amper Engels en ze verstaan het ook niet altijd. Mijn Engels is zeer deftig om gesprekken met mensen aan te gaan maar om les te geven op dit niveau is het voor mij iets te zwak. Ik vond het persoonlijk zowel voor mij als voor de studenten geen meerwaarde. En als we er beide niks van bijleren is het te stom om verder te doen. Ik heb dan afgesproken dat ik nog wat lessen wiskunde ga observeren om te beginnen en wat verslagen ga schrijven over de verschillen tussen de lessen hier en in België. Na dit gesprek zijn we wat water gaan inslagen en waspoeder. Toen we thuiskwamen hebben ik en Bob de inschrijvingen gemaakt voor de zwemlessen en wat gebrainstormd over de projectweek voor in de paasvakantie. Na het middageten ben ik met bob voetbaltraining gaan geven voor Mandeleo en dan direct daarna om 5 uur naar Bangwe om daar ook sport en spel te geven  ( balsporten ). Chinese voetbal, gewone voetbal, zotje en voetbaltennis stond er op het menu. Daarna zijn we naar huis gegaan, spagethie gegeten en nog wa op de laptop gewerkt: stageagenda, reflecties, blog, … We kregen een mailtje dat deze blog niet formeel genoeg was, daarom is er nu een nieuwe blog die dus bestemd is voor Lectoren van KaHo Sint-Lieven. Deze is dus gericht aan vrienden en fam. Wel zijn we ( ik, Bob en Franky ) naar Katrien geweest om te overleggen of de plannen voor de projectweek goed waren en wat er allemaal op de website moest komen van Newman. Katrien had gevraagd of ik hen kon helpen om een dienst te vinden waarmee ze zelf een website kunnen maken en onderhouden.

We gingen normaal gezien van donderdagmorgen tot vrijdagavond naar Marumba, een psychiatrisch ziekenhuis in de bergen op zo een kleine 2 uur van Kigoma. We gingen daar gaan observeren en participeren in het ziekenhuis. De regen heeft hier wel roet in het eten gegooid. Als het regent geraak je niet aan dat ziekenhuis, de weg is dan niet berijdbaar en piki’s en auto’s riskeren het niet om naar beneden te storten. Ik en Frank liepen dan wat verloren ( we wisten niet wat doen ). Ik ben dan  begonnen aan RZL, ons groepswerk wat uit te typen met behulp van de 2 heren. Ik ben Brother Vennance kort gaan interviewen. Net daarna schoot Frank iets te binnen, Ben ( De Amerikaanse Wetenschapper/Onderzoeker die doctoreert ) had ons gisteren gevraagd of iemand hem kon en wou helpen vandaag. Frank stuurde Ben dat wij wel vrij waren en hem wouden helpen. We zijn dan om 10 uur vertrokken met de Zodiac naar de plaatst waar we dat onderzoek zouden uitvoeren. Het onderzoek gaat over verschillende aspecten: Global warming / vervuiling van de uitwerpselen van vissen en de rol van de temperatuur (Vraag mij da in België nog eens). We vertrokken in toen nog een grouw grijs weertje maar eens aangekomen aan de plek kwam het zonnetje erdoor. Ik had de rol als schrijver op me genomen en Franky ging den duiker  George( die de vissen vangt ) assisteren door de vissen naar de kant te brengen. Ik moest noteren op welk uur een bepaalde vis binennkwam en moest zorgen dat rond het half uur gemeten werden. Als er dan een 10-tal minuten geen vis was ging ik eens effe snorkelen. Het was niet ver van de plek Jacobsen Beach waar we vorige zondag zaten. Hier snorkelen was echt geweldig! Ik en Frank hebben ook een schoon kleureken bijgekregen vandaag. Toen we naar huis gingen moest er iemand naar de Zodiac zwemmen die op zo’n 30 m lag van de kant en die moest het anker omhoogtrekken en de Zodiac naar de kant trekken. Dat heeft bibie dan maar voor zijn rekening genomen. Ik trok aan dien boot en ik bleef precies ter plekke trappelen. Nadat het gerief ingeladen was zijn we teruggevaren naar Aqua Lodge en ondertussen konden we genieten van een geweldig uitzicht. Daarna niet zo heel veel meer gedaan buiten het maken van die andere blog die voor school bestemd is. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s